preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2012.

Ukupno: 455678
Ovaj mjesec: 2621
Ovaj tjedan: 520
Danas: 4

 

 

Static HTML

 

UČENIČKA ZADRUGA BALTAZAR

----------------------------------------------------------------------------

UZ BALTAZAR U RUMUNJSKOJ

U sklopu međunarodne suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije, u razdoblju od 29. 05. do 3. 06. 2023. godine, članovi učeničkih zadruga Zagrebačke županije posjetili su mjesta Karaševo, Jabalče i Rešica u Rumunjskoj, gdje žive Hrvati.

 

Zajednica Hrvata u Karaševu priredila nam je topao doček i brinula se za nas tijekom cijelog boravka u Rumunjskoj. Upoznali smo se s njihovim načinom života te nastojanjima da sačuvaju barem dijelove kulturne baštine i običaja države iz koje potječu, Hrvatske.

UZ Baltazar predstavljale su učenice 7. razreda Eva Drenski i Dora Glogović, u pratnji učiteljice G. Štefančić.

 

 

Tijelom boravka u Rumunjskoj zadrugari su sudjelovali u mnogim radionicama koje smo  pripremili za domaćine i koje su oni pripremili za nas. Sve radionice su se održavale u prostorijama Dvojezične Rumunjsko- Hrvatske Gimnazije u Karaševu.

U sklopu putovanja obišli smo i razgledali ljepote grada Temišvara.

 

Kao i na svim dosadašnjim putovanjima, sklopljena su mnoga poznanstva i prijateljstva te dogovorena daljnja suradnja s našim domaćinima.

Očekujemo da će nas posjetiti u Hrvatskoj, da im možemo pokazati barem dio ljepota naše domovine i uzvratiti gostoprimstvo, prijateljstvo i ljudsku toplinu, koje su nam pružili i zbog kojih možemo reći da se tako naporno, zahtjevno i dugo putovanje zaista isplatilo.

Gordana Štefančić, učiteljica POOG

-----------------------------------------------------------------------------

UZ BALTAZAR NA SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

U četvrtak, 27. 04. 2023. godine u OŠ Dubravica održana je Županijska smotra učeničkih zadruga. Među 29 prijavljenih zadruga bila je i naša UZ Baltazar.

   

Naša ovogodišnja priča bila je inspirirana starom narodnom pjesmom „Šipak, šipak, ma rožica“, koja je poznata u našem zavičaju. Šipak je bio glavni motiv na našim proizvodima. Izradili smo i izložili platnene torbe, izrađene ručno, privjeske, futrole za mobitele ili naočale te sušeni šipak koji se koristi za pripremu čaja. Sve smo to izložili na lijepo uređenom izložbenom prostoru.

Našu su zadrugu predstavljale učenice 8. razreda Veronika Pracaić i Mia Vujaković u pratnji učiteljice G. Štefančić.

Naš cjelogodišnji rad koji smo predstavili na smotri polučio je veliki uspjeh. Odlukom Stručnog povjerenstva zauzeli smo 6. mjesto i time osigurali sudjelovanje na Državnoj smotri učeničkih zadruga, koja će se održati početkom sljedeće školske godine u Karlovcu.

Uspjeh nas je jako obradovao i naučio da se rad i trud uvijek isplate!

Gordana Štefančić, učiteljica POOG

------------------------------------------------------------------------------

Naš prijatelj Rudolf!

 

Dragi svi!

Evo kako je jučer bilo u našoj grupi! Upoznali smo Rudolfa, neobičnog soba, koji, uz ostalu osmoricu, vuče saonice Djeda Božićnjaka i koji ima crveni nos koji svijetli i osvjetljava put.

Izradili smo ga od kartona i grančica. I još puno nakićenih borova. Dobro smo se zabavili i puno smijali.

Neka ovo bude naša čestitka vama za Božić!

 

                                                                             

 

 Pogledaj klikom na 

-----------------------------------------------------------------------------

UZ BALTAZAR NA SAJMU U GRADU ZAPREŠIĆU

Zadrugari naše UZ Baltazar ovogodišnje su aktivnosti završili još jednim sajmom. Na poziv Grada Zaprešića odazvali smo se i , u ponedjeljak, 19. 12 2022. godine sudjelovali na božićnom sajmu koji je održan u prostorijama Grada Zaprešića.  

  

Uz još šest učeničkih zadruga s šireg zaprešićkog područja, izložili smo svoje proizvode i uveselili tamošnje djelatnike, koji su rado razgledali učeničke radove i kupovali proizvode kojima će ukrasiti svoje domove ili ih pokloniti.

Našu učeničku zadrugu su predstavljali učenici 8.b razreda, Mia Vujaković i Andrija Kovačić, a u pratnji učiteljice G. Štefančić.

Prodaja je bila uspješna i time smo zaključili poslove u zadruzi za prvo polugodište ove školske godine te sada možemo na zasluženi odmor.     

------------------------------------------------------------------------------

BOŽIĆNA RADIONICA STARINSKIH UKRASA

U ovo božićno vrijeme aktivnosti u našoj školi su sve intenzivnije. Svi se pripremamo za Božić, želimo ukrasiti našu školu i domove raznim ukrasima i natječemo se tko će izraditi bolje i ljepše ukrase.

 

Radost stvaranja božićnih ukrasa, na malo drugačiji način, približila nam je učiteljica povijesti i geografije u mirovini, Milica Pejak Pašić.

 

U želji očuvanja tradicije i baštine, koja se očituje i u motu naše škole, učiteljica Pejak Pašić je pripremila radionicu za učenike naših POOG-a. Učiteljica je već prije, kod kuće napravila razne oblike kuglica tehnikom kačkanja konca. Učenici su zatim u te končane kuglice umetali balone, napuhivali ih i premazivali posebnom smjesom ljepila. Dotad jednostavni, neugledni komadići od konca počeli su poprimati lijepe oblike kuglica za bor.

 Za potpuni doživljaj ljepote ovih neobičnih i jedinstvenih ukrasa, bit će potrebno malo strpljenja, jer se ljepilo na kuglicama mora sušiti nekoliko dana. Tada ćemo kuglice još dodatno ukrasiti i one će dobiti svoj konačni oblik.

 Zahvaljujemo učiteljici Milici na trudu i uloženom vremenu u organiziranje radionice u kojoj smo upoznali još jedan, starinski način izrade božićnih ukrasa. Upoznali smo se tehnikom kačkanja ili "heklanja", kako se to od davnina naziva u našem kraju.

G. Štefančić, učiteljica

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

UZ Baltazar u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji

Učenička zadruga Baltazar sudjelovala je u projektu Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 23. do 25. rujna 2022. godine. Školu su predstavljale učenice 8. razreda, Veronika Pracaić i Mia Vujaković, u pratnji učiteljica G. Štefančić. 

Projekt Međužupanijske suradnje se provodi već niz godina.

Polazak je bio u petak ispred zgrade Glavnog kolodvora,a odredište je bila Garešnica. Po dolasku u Garešnicu smješteni smo u hotel Garić.

Istog dana posjetili smo  OŠ Garešnica, gdje su nam bile pripremljene zanimljive radionice. Mogli smo birati između radionice izrade animiranog filma i radionice izrade starinskih glazbenih instrumenata.

Nakon radionica posjetili smo  Daruvar. Razgledali smo grad, lječilišni park i druge znamenitosti. Posebno nas se dojmilo stablo ginka, jedno od najstarijih u Europi,  ispred kojeg smo učinili zajedničku fotografiju.

 

U kasno popodne istog dana uputili smo se na obronke Papuka i popeli se na Petrov vrh. Uživali smo u gostoprimstvu Planinarskog društva Petrov vrh i pogledu na zalazak Sunca.

  

U subotu nakon ručka posjetili smo Prvi hotel za pčele s pet zvjezdica. Domaćini su  nas proveli svojim imanjem na kojem uzgajaju pčele i proizvode med. Počastili su svoje goste i palačinkama s medom i limunadom.

 

Nakon toga posjetili smo jezera i ribnjake koji se zovu Kaniška Iva.

Tamo smo se upoznali s biljnim i životinjskim svijetom Poilovlja i Ekološkom mrežom Natura 2000. Tko je želio, mogao je isprobati pecanje pravim ribičkim štapovima, uz stručno vodstvo i upute profesionalnih ribiča.

Posebni doživljaj bilo je promatranje mnogobrojnih vrsta ptica posebnim dalekozorima s promatračnica.

U popodnevnim satima obišli smo Centar Mate Lovraka. Obišli smo edukativnu stazu, posjetili mlin i vlak čija nas je lokomotiva podsjetila na scene iz nezaboravnog filma Vlak u snijegu. Uz okrjepu poslušali smo priče o Mati Lovraku.

   

Posljednjeg dana uputili smo se u Čazmu gdje smo posjetili Ranč Letec, koji se bavi uzgojem jelena, muflona i koza te proizvodnjom mliječnih proizvoda od kozjeg mlijeka. Puni dojmova i u dobrom raspoloženju uputili smo se prema Zagrebu.

Jedno je to od putovanja koje ćemo zasigurno dugo pamtiti po prekrasnom krajoliku  i dobrom društvu.

G. Štefančić, učiteljica 

------------------------------------------------------------------------------

DAN UČENIČKIH ZADRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE 

U Utorak, 13. 09. 2022. godine, u Velikoj Gorici je obilježen i proslavljen Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije. To je svečanost kojom želimo pokazati što su sve radile i izradile zadruge u našoj županiji, ali i omogućiti zadrugarima da se razvesele i zabave, jer su vrijedno radili cijelu prošlu školsku godinu.

Našu školu su predstavljale učenice 7. i 8. razreda, Kaja Avdić, Gabrijela Kraljić, Veronika Pracaić i Mia Vujaković, u pratnji učiteljice G. Štefančić.

 

Nakon predstavljanja i prodaju proizvoda svih zadruga, priređen je svečani ručak za sve sudionike ove lijepe svečanosti. To je bio vrlo dobar poticaj za nastavak uspješnog rada učeničkih zadruga u cijeloj županiji.

Gordana Štefančić

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

UZ BALTAZAR NA RADIONICI U MUZEJU BRDOVEC

U subotu, 12. 06. 2021. godine, nekoliko članova UZ Baltazar sudjelovalo je u radu radionice izrade sapuna, u organizaciji Muzeja Brdovec.

        

Učenici Luka Cazin, Medina Barjektarević, Lana Jakovljević, Tino i Ferid Mašić su se, u pratnji učiteljica G. Štefančić i N. Dodig,  upoznali s tehnikom izrade sapuna  od glicerinske mase.

   

Radionica je bila organizirana povodom rođendana Josipa Cerinskog, samoukog kipara koji je živio u Drenju u prvoj polovici 20. stoljeća, a čiji su radovi izloženi u Muzeju Brdovec kao dio stalne postave.

Josip Cerinski je izrađivao figurice od gipsa koje su prikazivale različite svece, koje bi poklanjao ljudima u svome kraju. Najzanimljivije djelo je njegov križni put s Golgotom.

Učenici su u radionici izrađivali sapune pomoću kalupa koji su izrađeni prema predlošcima figurica Josipa Cerinskog.

 

Osim što su se upoznali s procesom i tehnikom izrade sapuna, zadrugari su imali priliku razgledati stalni postav Muzeja Brdovec, koji im je predstavila ravnateljica Muzeja, gospođa Silvija Limani.

 

Tako je naših nekoliko učenika ovu školsku godinu završilo lijepim i korisnim druženjem tijekom kojeg su saznali puno novih informacija o našem zavičaju i stekli novo iskustvo u izradi sapuna.

UZ BALTAZAR NA SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Na ovogodišnjoj Smotri učeničkih zadruga Zagrebačke županije UZ Baltazar predstavila se projektom recikliranja.

Svjesni  trenutka u kojem živimo, važnosti bogatstva  i ljepote koje nam pruža naša planeta, ali i važnosti očuvanja zdrave i netaknute  prirode, uvijek i stalno nastojimo  dati  doprinos na svoj način. Zato smo ove godine odlučili pametno iskoristiti plastične boce, pritom se dobro zabaviti i izraditi korisne i lijepe predmete.

To smo radili u našoj radionici koju smo nazvali "RASCVJETAJ SE, LONČIĆU".

Na ovogodišnjoj Županijskoj smotri Zagrebačke županije, kojoj je domaćin bila UZ Jabuka, OŠ Milke Trnine u Križu, a koja se održavala on line, predstavile su se 22 učeničke zadruge sa kratkim video prikazom u trajanju do 5 minuta, u kojemu zadrugari zorno demonstriraju izradu prijavljenog proizvoda, a svi su video uradci postavljeni na platformi MicrosoftTeamsa  kao praktični rad i dostupan je svim sudionicima i Prosudbenom povjerenstvu za vrednovanje rada učeničkih zadruga.

Zahvaljujući našim aktivnostima tijekom godine, izvješću o radu i video uratku, koji su snimili i montirali naši učenici, postigli smo vrlo dobar uspjeh (6. mjesto).

U izradi proizvoda sudjelovali su učenici Medina Bajrektarević Luka Cazin, članovi sekcije Spretne ruke, pod vodstvom učiteljica Gordana  Štefančić, a u snimanju i montaži videa učenice Matija GagulićTara Turk, Leticia Pavlović i Lea Kolega, članice filmska grupe, pod vodstvom učiteljice Jelice Kauf.                                               

RASCVJETAJ SE LONČIĆU!

ZADRUGARI SRECEM ZA BANOVINU

Naši zadrugari i ovog su puta pokazali što znači zajedništvo, humanost, empatija, što znači biti uvijek spreman pomoći ljudima u nevolji.

Potaknuti tragedijom koja je, krajem prošle godine, zadesila Banovinu, zadrugari nekoliko učeničkih zadruga Zagrebačke županije su se udružili i, u vrlo kratkom roku, prikupili pomoć za postradale, u vidu najosnovnijih potrepština za preživljavanje u nastaloj situaciji.

Budući nije bilo vremena, a ni uvjeta za organiziranje šire akcije prikupljanja pomoći, UZ Baltazar je jedan dio zarade od prodaje božićnih ukrasa i poklona uložila u kupnju osnovnih higijenskih i toaletnih proizvoda, deterđenata, hrane za kućne ljubimce i drugih sitnica, za koje smo čuli da su najviše potrebne ljudima.

Organizirali smo i vlastiti prijevoz, pa je, uz ostale i jedna učiteljica vozila pomoć vlastitim kombijem pomoć koja je odvezena potrebitima u Glini.  Time smo, osim što smo pomogli ljudima u nevolji, postavili temelje buduće suradnje učeničkih zadruga dviju županija, Zagrebačke i Sisačko –moslovačke.

UZ Baltazar, zadrugari, ali i ostali učenici naše škole, su ponosni i zadovoljni što smo se i ovaj puta vrlo brzo i spremno pridružili jednoj humanitarnoj akciji. Time smo pokazali da se naš trud i rad uložen u izradu i prodaju naših proizvoda itekako isplatio, jer je poslužio u vrlo plemenitu svrhu, a to je pomaganje drugome.

Ovoga puta smo i mi mali pokazali kolika je snaga zajedništva, sloge, želje za pomaganjem i ljubavi. Pokazali smo da slušamo i učimo ono što nam govore stariji, ali i riječi zadrugarske himne:

Mala iskra požar skriva

Kap do kapi rijeka biva,

A to znači da smo jači

Kad se skupimo u zbor.

KAD SE MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE, SVE SE MOŽE!

O našoj akciji možete pročitati i na službenim web stranicama Zagrebačke županije   

  

NEOBIČNI BOŽIĆ 2020 U UZ BALTAZAR

Ove godine za Božić neće biti nikakvih događanja. Posebno nas je rastužilo što neće biti tradicionalnih božićnih sajmova i prodajnih izložaba na kojima smo tako rado i ponosno pokazivali i prodavali svoje proizvode.

 Ali, zadrugari iz naše UZ Baltazar se nisu predali i odustali.

Vrijedne ruke malih i malo većih zadrugara i ove su godine i ove su godine izradile na desetke prekrasnih božićnih kuglica, kutijica, mirisnih klaunova i drugih stvarčica, namijenjenih prodaji.

 

Prilagodili smo se situaciji u kojoj smo se svi našli i ponudili svoje proizvode preko društvenih mreža. Naši učitelji i drugi djelatnici škole, učenici i prijatelji podržali su nas kupujući proizvode i tako pomogli da se tradicija održi i da se uloženi trud i rad zadrugara nagradi.

 

Hvala svima na tome!

UČIMO OD ZADRUGARA

U ova teška vremena, kad su nam onemogućene mnoge naše svakodnevne i omiljene aktivnosti, naša kreativnost posebno dolazi do izražaja.

U okviru malog projekta Zagrebačke županije, pod nazivom "Učimo od zadrugara", naša UZ Baltazar snimila je kratki video-uradak. U videu "Kako izraditi mirisne klaunove od lavande", učenici Anja Vidaković, 6.aLuka Cazin6.bLana Jakovljević7.aTino Mašić, 7.aMedina Bajrektarević, 7.bFerid Mašić, 7.b i Marino Žerjavić, 8.a, svojim su spretnim rukama, ali i glumačkim i zabavljačkim sposobnostima, pokazali kakve se lijepe i zabavne stvari mogu raditi, kad smo voljni i složni.

  

Voditeljica radionice bila je učiteljica Gordana Štefančić, snimke i fotografije je izradila učiteljica Jelica Kauf, a u pripremi je pomogla asistentica Karolina Maleković.

Video je objavljen na službenim web stranicama Zagrebačke županije, YouTube kanalu i drugim društvenim mrežama, a može se vidjeti i na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=dx5PF4Locmg

Dragi roditelji i učenici,

sve informacije i vijesti iz našeg školskog svijeta od sada možete pratiti i putem naše nove facebook stranice. Klikom na sljedeću poveznicu možete saznati najnovije informacije o našoj školi:

https://www.facebook.com/O%C5%A0-Ivana-Perkovca-103833138974641/

------------------------------

Kutak školskog liječnika!

------------------------------

Dabrica u školi !

-----------------------------

------------------------------

Kvizotres edukativni video o postupanju

u slučaju potresa

------------------------------- 

Pogledaj klikom na ↑

-------------------------------


SRETAN TI ROĐENDAN, DRAGA ŠKOLO!

   Klikni i pogledaj priredbu


Upisi u srednju školu

U akcijama sakupljanja starog papira sačuvali smo 711 stabala!

------------------------------

U školskoj godini 2018./2019. oformljen je pjevački zbor djelatnica škole pod nazivom Fijolice.

Pogledaj klikom na

Video uradak naših Fijolica posvećen učenicima i školi!

---------------------------------

Učenici naše škole Leticia Pavlović, Dominik Golubić  te bivši osmašia sada srednjoškolci, Sven Mrkonjić i Patrik Vuković, na filmskoj radionici „Moj film“, u organizaciji HZTK  - Zagrebačke županije i FKVK – Zaprešić snimili su animirani film „Pravi kokot“.

------------------------------------------------


2018. - Europska godina kulturne baštine

Pogledaj klikom na

projekt: Kajkavska ikavica na glagoljici

---------------------------------


Od digitalne početnice do tehnološki napredne škole

Saznaj više klikom na▲

---------------------------------
Korisni linkovi
LINKOVI

ZABAVNO I POUČNO

ODGOJ I OBRAZOVANJE

preskoči na navigaciju