preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2012.

Ukupno: 458791
Ovaj mjesec: 2444
Ovaj tjedan: 181
Danas: 35

 

 

Static HTML

 

Vijesti

RIJEČI ZA PRAVEDNOST

 

Tijekom studenog i prosinca učenici osmih razreda naše škole u okviru nastave hrvatskog jezika, a pod mentorstvom učiteljice Natalije Dujaković sudjelovali su u provođenju projekta Riječi za pravednost.

 

 


 

Na početku se u provođenje projekta odlično  uklopila terenska nastava u Vukovaru gdje su učenici, obišavši sva mjesta stradanja,  promišljali o  (ne)pravednosti stradavanju civila u ratu i pravednosti u ratovanju. Neplanirano i neočekivano nas je u studenom obradovala  vijest o oslobođenju naših  generala Markača i Gotovine. Ta vijest nas je dodatno motivirala da razmišljamo o pravednosti u našim životima.

   

   

U okviru projekta na satovima književnosti učenici su čitali tekstove vezane uz temu pravde i nepravde. Uz ključne pojmove  predviđene Nastavnim planom i programom za premet hrvatski jezik, učenici su naučili  prepoznati simbolički prikaz pravde kao kip žene s povezom preko očiju koja u jednoj ruci drži mač- znak njezine moći, a u drugoj vagu i povez preko očiju koji označuju nepristranost. Zatim su pronašli brojne zanimljivosti o pravdi , latinske izreke, objašnjavali značenja frazema, pronašli citate iz Biblije  koji   govore o pravednosti, navodili i zapisivali primjere pravednih i nepravednih postupaka u svakodnevnom životu. Svu skupljenu građu oblikovali su i prikazali plakatima.

   

Na satu lektire, nakon što su pročitali novelu Pravda Vladana Desnice, održali su zanimljiv sat  lektirne sudnice te uvidjeli kako je poroti i sucima bilo vrlo teško odrediti tko je kriv u navedenom djelu  i kako ga kazniti. Nakon lektire odgledali su i istoimeni film nastao prema noveli Pravda. Nekolicina učenika provela je anketu s učenicima škole o njihovom iskustvu pravednih i nepravednih postupaka, intervjuirali ravnateljicu i pedagoginju te zapisali njihove odgovore. Na satu razredne zajednice razgovarali su na temu Poštivanje i uvažavanje svakoga čovjeka te čitali neke izvatke iz  Opće deklara­cija o pravima čovjeka.

 

Na kraju su u prosincu s brojnim sakupljenim materijalima i argumentima održali debatu na temu U svijetu oko nas prevladava pravednost. Nakon početnog izjašnjavanja o ovoj tezi, većina učenika se nije složila s njom. Uslijedila je žustra  rasprava u  kojoj su učenici utvrdili da smo svakodnevno  svjedoci  relativiziranja i krojenja pravde diljem svijeta. U mnogim životnim situacijama svatko se od nas zapita: Što je pravedno, a što ne?  

 

Učenici su navodili primjere iz svog života, ali i primjere iz književnih djela u kojima dolazi do kršenja pravednosti te raspravljali o pitanjima kako se pojedinac može izboriti  za ostvarenje pravednosti u zajednici  u kojoj živi, što bi morao znati ako želi biti pravedan, je li pravedno donositi zaključke o nečijim postupcima  i karakteristikama bez  potpunoga  poznavanja činjenica,  jesmo li kao pasivni promatrači i sami krivi za tuđa nedjela, u kakvoj su vezi pravda i zakon, što znači izreka da je pravda spora, ali dostižna i slično.

  

Nakon žustre, ali  vrlo argumentirane rasprave uslijedilo je završno glasovanje o početnoj postavljenoj tezi. Sada se većina učenika složila da u svijetu oko nas ipak prevladava pravednost  te da je jezičac na vagi pravde iznimno osjetljiv, stoga je  svaki pojedinac pozvan izgrađivati i njegovati pravdoljubivost i osjetljivost za ljudska prava u svim njihovim aspektima.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božica Krulić   datum: 13. 2. 2013.

Dragi roditelji i učenici,

sve informacije i vijesti iz našeg školskog svijeta od sada možete pratiti i putem naše nove facebook stranice. Klikom na sljedeću poveznicu možete saznati najnovije informacije o našoj školi:

https://www.facebook.com/O%C5%A0-Ivana-Perkovca-103833138974641/

------------------------------

Kutak školskog liječnika!

------------------------------

Dabrica u školi !

-----------------------------

------------------------------

Kvizotres edukativni video o postupanju

u slučaju potresa

------------------------------- 

Pogledaj klikom na ↑

-------------------------------


SRETAN TI ROĐENDAN, DRAGA ŠKOLO!

   Klikni i pogledaj priredbu


Upisi u srednju školu

U akcijama sakupljanja starog papira sačuvali smo 711 stabala!

------------------------------

U školskoj godini 2018./2019. oformljen je pjevački zbor djelatnica škole pod nazivom Fijolice.

Pogledaj klikom na

Video uradak naših Fijolica posvećen učenicima i školi!

---------------------------------

Učenici naše škole Leticia Pavlović, Dominik Golubić  te bivši osmašia sada srednjoškolci, Sven Mrkonjić i Patrik Vuković, na filmskoj radionici „Moj film“, u organizaciji HZTK  - Zagrebačke županije i FKVK – Zaprešić snimili su animirani film „Pravi kokot“.

------------------------------------------------


2018. - Europska godina kulturne baštine

Pogledaj klikom na

projekt: Kajkavska ikavica na glagoljici

---------------------------------


Od digitalne početnice do tehnološki napredne škole

Saznaj više klikom na▲

---------------------------------
Korisni linkovi
LINKOVI

ZABAVNO I POUČNO

ODGOJ I OBRAZOVANJE

preskoči na navigaciju