preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2012.

Ukupno: 270276
Ovaj mjesec: 790
Ovaj tjedan: 454
Danas: 17

         OŠ Ivana Perkovca

Mjuzikl - DEVOJČICA SA ŠIBICAMA       

--------------------------

Suradnja s FKVK traje već nekoliko godina i naši učenici aktivno su se uključili u rad FKVK.

Tako su i nastali filmovi, DJEČJI DOM, KONGO i nagrađivani film HRC.

 

Vijesti

Osmaši na kazališnoj predstavi u HNK -u

23. siječnja 8. razredi su u pratnji svojih učiteljica i učitelja posjetili Hrvatsko narodno kazalište. Gledali smo glazbenu komediju Tko pjeva, zlo ne misli koju je Rene  Medvešek režirao po motivima istoimenog filma Kreše Golika.


Nakon dizanja zavjese na pozornici se pojavila scenografija sa cijelom postavom glumaca. Scenografija je postavljena tako da je u prvom planu  stan Šafranekovih, a u dubini pozornice je susjedstvo i krčma.  Pjesmom i plesnim točkama glumci su gledatelje uveli u radnju  predstave. Radnja je smještena na Gornji grad u vrijeme,između dva  svjetska rata. Obitelj Šafranek živi jednoličnim građanskim životom tog vremena. Tata Franjo je obični činovnik koji ne uspijeva dobiti povišicu pa svoje neostvarene ambicije izražava rečenicom da će se prijaviti za pilota u Abesiniji. Često svraća u krčmu kod Šnidaršića jer voli popiti gemišt u čemu ponekad pretjera pa se mama Ana ljuti na njega. Ana je domaćica koja se pomalo dosađuje i drži do sebe. Svaki dan ih posjećuje brbljava teta Mina,  Anina neudana sestra. Sve što se događa u obitelji u svoj dnevnik zapisuje mali Perica

Svakodnevnicu Šafranekovih narušava šarmantni gospodin Fulir kojeg je obitelj upoznala na izletu u Samobor.  Pod izlikom da će im osobno donijeti  fotografije koje je snimio na izletu u Samobor Fulir ulazi u dom Šafranekovih da bi se udvarao Ani. Mama Ana koja je nesretna uz muža koji je ne primjećuje polako popušta Fulirovom udvaranju. Tu je i teta Mina koja je shvatila da je udvaranje namijenjeno njoj jer ona nema muža, a ima već dosta godina. Cijelu situaciju podgrijava Franjo koji je Fuliru prišapnuo da Mina ima pristojnu ušteđevinu u banci.

Predstava završava svadbom Fulira i Mine, a umjesto crkvenih zvona čuju se avioni koji nagovještavaju  Drugi svjetski rat.

Središnji prostor oko kojeg se likovi okupljaju na pozornici je stol u Šafranekovoj dnevnoj sobi. Tu se vode razgovori, jede se,a ponekad izbijaju žestoke svađe. Radio –aparat je tu kao čudo tehnike, ali i kao motiv koji najbolje dočarava ugođaj vremena radnje. Iz radio-aparata se čuju vijesti o političkim zbivanjima  uoči 2. svjetskog rata, reklame o prvim zubnim pastama i drugim kozmetičkim proizvodima i radio drame. Glasovi iz radija su sami glumci.

Glavne uloge igraju Tesa Cvitan, mama Šafranek, Dušan  Bučan , tata Franjo ,Ivana Boban,teta Mina i Krešimir Mikić, gospodin  Fulir.  Glumci su maestralno odigrali svoje uloge. Likovi dosta podsjećaju na likove iz filma , ali su im glumci dali i svoju dimenziju.

Dodatni šarm  tekstu o životu obitelji  Šafranek daje i činjenica da  je napisan iz perspektive djeteta, malog Perice i zapravo pokazuje koliko su odrasli smiješni kad misle da su u ozbiljnim situacijama.

Naši osmaši  pažljivo su pratili predstavu i poštivali pravila ponašanja u kazalištu i javnom prostoru.

 

Vjera Pešut, učiteljica HJ-aPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božica Krulić   datum: 3. 2. 2020.

PREPORUKA POSTUPANJA U ODGOJNO - OBRAZOVNIM USTANOVAMA  VEZANO UZ nCoV BOLESTI (COVID-19)

--------------------------------------

Pogledaj klikom na ↑

-------------------------------


Pogledaj klikom na ↑

-------------------------------

------------------------------------


Upisi u srednju školu


2018. - Europska godina kulturne baštine

Pogledaj klikom na

projekt: Kajkavska ikavica na glagoljici

---------------------------------


Od digitalne početnice do tehnološki napredne škole

Saznaj više klikom na▲

---------------------------------
Korisni linkovi
LINKOVI

ZABAVNO I POUČNO

ODGOJ I OBRAZOVANJE

preskoči na navigaciju