preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2012.

Ukupno: 227350
Ovaj mjesec: 1131
Ovaj tjedan: 95
Danas: 49

KANAL

    OŠ Ivana Perkovca     

Suradnja s FKVK traje već nekoliko godina i naši učenici aktivno su se uključili u rad FKVK.

Tako su i nastali filmovi, DJEČJI DOM, KONGO i nagrađivani film HRC.

 

Vijesti

U KAZALIŠTU ŽAR PTICA

 

 

U ponedjeljak 8.travnja 2019. učenici  šestih razreda naše škole u pratnji razrednica i učiteljice Hrvatskog jezika imali su izvanučioničnu nastavu u Gradskom kazalištu Žar ptica gdje su pogledali predstavu Gulliver.

Predstava govori o mornaru Gulliveru  koji se nakon brodoloma našao na otoku Liliputu gdje su živjeli mali ljudi  zvani Liliputanci. Kada su ga Liliputanci dovezli u svoj grad,  Gulliver je upoznao njihove običaje, jezik  i način života. Na susjednom otoku Blefuscu živi narod, koji po njihovom mišljenju, sve radi krivo te Liliputanci s njima ratuju već godinama zbog incidenta koji se zbio na pikniku  kada su se dva kralja posvađala zbog tuckanja jajima. Jednoga dana Gulliver je spasio  Liliputance od neprijateljskih brodova, a zauzvrat su mu dopustili da slobodno šeće gradom u određeno doba. Jedne noći u dvorcu je izbio požar i panika među Liliputancima te ih je Gulliver spasio pomokrivši se po dvorcu i tako ugasio požar.  To je razljutilo kralja i kraljicu te je Gulliver morao otići.

 

 

Scenografija je bila izuzetno zanimljiva - koristili su se komadima bijelog platna koji su uz pomoć različite rasvjete dočaravali izgled mora, dvorca, brodova i služili kao razni rekviziti glumcima. Na početku predstave glumci su gledateljima  likove Liliputanaca dočarali kao vrle malene ljude.  

 

Guliver je bio obučenu mornarsko odijelo s plavo-bijelim prugama.  Liliputnaci su bili obučeni  u majice s crveno-crnim prugama, crvene hlače i crvene šešire. Rasvjeta u predstavi je pratila tijek događanja - npr. kada je govorio samo jedan glumac  tada je reflektor osvjetljavao samo njega kako bi se gledatelji mogli usredotočiti na  taj događaj. Glazba je pratila događanja te ih činila napetijima, a neke i smiješnima.

Poruka predstave je da su svi ljudi drugačiji i da ih ne treba  prosuđivati po izgleda već po njihovim osobinama. Preporučio bih svima da pogledaju ovu predstavu jer je istovremeno zanimljiva, smiješna i poučna.

Tian Žižić, 6.b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božica Krulić   datum: 15. 4. 2019.
preskoči na navigaciju