2019-06-11 17:06:26

UZ BALTAZAR U POSJETU CRNOJ GORI

Naši zadrugari ovu su školsku godinu završili na najljepši mogući način. Od 30. svibnja do 1. lipnja, zajedno s još šezdesetak učenika i učitelja, zadrugara, s područja Zagrebačke županije, bili su gosti Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, čiji su članovi bili njihovi domaćini.

Samo one učeničke zadruge koje su se istaknule svojom aktivnošću, marljivošću i redovitim sudjelovanjem na manifestacijama i projektima, mogli su se nadati ovom lijepom putovanju.             

UZ Baltazar ušla je u to društvo probranih. Našu su zadrugu predstavljale učenice 7. razreda Larisa Bertović i Terezia Lukić te učiteljica G. Štefančić.

 

Učeničke zadruge Zagrebačke županije sudjeluju u mnogim aktivnostima i projektima tijekom cijele godine. Jedna je od tih aktivnosti i suradnja s udrugama i zajednicama Hrvata koji žive izvan Hrvatske.

 

Ovakve međunarodne suradnje imaju višestruki značaj jer se njima predstavlja vrijedan rad učenika i učitelja školskih zadruga te se uspostavlja povezanost s pripadnicima hrvatske manjine.

Osobit je značaj takvih suradnja za najmlađe jer djeca hrvatskih iseljenika jačaju veze sa svojom domovinom, a u učenika se školskih zadruga osvješćuje postojanje Hrvata koji žive izvan Hrvatske. Valja spomenuti i radionice u kojima su domaćini i gosti uživali u kreativnosti stvarajući mala umjetnička djela u radionici izrade predmeta od gline koje je vodio Milivoj Slaby. Radionice su se održavale u Osnovnoj školi Drago Milović u Tivtu. Jedna je to od škola u Crnoj Gori u kojima se odvija nastava na hrvatskome jeziku. Učenici i učitelji su u okviru ovoga projekta posjetili Dubrovnik, Tivat, Kotor i Manastir svetoga Vasilija Ostroškog. Bila je to prilika za razmjenu dragocjenih iskustava u radu učeničkih zadruga te stvaranje zamisli i ideja koje će tek uključiti u svoj rad.

Ipak, možda je to najviše od svega motivacija za daljnji rad i osnaživanje učeničkoga zadrugarstva, djelatnosti u kojoj djeca uče zamišljati, stvarati i izrađivati. Upravo te vještine jamče uspjeh i izvrsnost kojima svaka škola mora težiti.


Osnovna škola Ivana Perkovca Šenkovec