2018-10-18 13:31:00

UZ BALTAZAR NA SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA REPUBLIKE HRVATSKE

  

UZ Baltazar sudjelovala je  od 11.-14. 10. 2018. godine na Smotri učeničkih zadruga RH, koja je ove godine održana u Vinkovcima.

Sudjelovanje na ovom važnom događaju zaslužili smo svojim postignućem na Županijskoj smotri u lipnju 2018. godine. Našu su zadrugu predstavljale učenice 7. razreda Larisa Bertović i Terezija Lukić, u pratnji učiteljice G. Štefančić.

Smotra je održana u dvorani Baruna Trenka u Vinkovcima, a domaćini su bile OŠ Vođinci i Srednja strukovna škola Vinkovci. Sudjelovalo je čak 75 zadruga iz cijele Hrvatske. To su zadruge koje su izabrane kao najbolje zadruge za prošlu školsku godinu u svojim županijama.

Tijekom trajanja smotre zadrugari su vrijedno radili i održavali svoje štandove koji su za tu priliku bili posebno pažljivo uređeni. Stručna povjerenstva obilazila su izložbene prostore, procjenjivala i ocjenjivala estetski izgled, kvalitetu predstavljanja zadruge i izvođenje praktičnog rada.

  

UZ Baltazar je , uz svoje tradicionalne proizvode (jabučni ocat, pekmez od šljiva, tradicijski vez…), predstavila i ovogodišnji projekt izrade i ukrašavanja platnenih torbi. Učenice su  opisale postupak izrade naših „torbi koje čuvaju prirodu“, ali i praktično pokazale šivanje gumbi i vezenje uzoraka na platnu.

 

Posebno su se izdvajale svojim narodnim nošnjama iz našeg zavičaja, pa je njihov nastup bio vrlo efektan za sve posjetitelje Smotre. Stručno povjerenstvo je pohvalilo sve dijelove našeg predstavljanja, zbog čega smo bili izuzetno sretni i ponosni.

Sudionici Smotre imali su priliku sudjelovati u mnogim različitim radionicama, gdje su se i sami mogli okušati u izradi ukrasnih i uporabnih predmeta.

Uz radni dio, organizirano je i vrijeme za opuštanje i zabavu. Tako su zadrugari mogli plesati u večernjim satima u plesnom prostoru hotela. Rado smo se odazvali i razgledavanju Vinkovaca, najstarijeg grada u Europi, koje je bilo stručno vođeno, uz pomoć dobro pripremljenih srednjoškolaca.

Svi naporni, ali i lijepi dani brzo su prošli i vratili smo se svojim kućama, bogatiji za nova iskustva, prijateljstva i lijepe trenutke.


Osnovna škola Ivana Perkovca Šenkovec