2023-02-24 16:12:39

11. veljače Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Već osmu godinu za redu u svijet se 11. veljače obilježava kao Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

Sve je započelo 2015. godine kada je Opća skupština Ujedinjenih Naroda 11. veljače proglasila Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.   

Glavni ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti.

13.2.2023. na satu matematike posvetili smo trenutak svoje pažnje ovom posebnom danu. Skrenuli smo pozornost na mlade znanstvenice 21 st.  koje svoju ljubav prema znanosti pokušavaju prenijeti mladima uz pomoć društvenih mreža. Spomenuli smo četiri poznate znanstvenice iz naše okoline koje su aktivne na društvenoj mreži TikTok:

@samsa_critters - Iva Čupić je neurodivergentna biologinja i arahnologinja. Na njezinom profilu nalaze se  snimke žaba, zmija, paukova itd… Profil je za one hrabre i one koji žele bolje razumjeti prirodu oko sebe.

@astroucionica - Vernesa Smolčić je astrofizičarka i sveučilišna profesorica na  PMF-u. Pogledajte njezin profil ukoliko želite upoznati temu kretanja Zemlja oko svoje osi i zašto je to bitno.

@drcosmicray - Tijanu Prodanović je astrofizičarka i edukatorica. Na njezinom profile možete naći objašnjena koja pobijaju popularne teorije zavjere poput Zemlja ipak nije ravna ploča.

@astro.aleksAleksandra Dragović je doktorica astrofizike. Zapratite njezin profil ukoliko želite saznati  mnoštvo zanimljivosti o svemiru i planetima.

I za kraj pročitajte mišljenje našeg učenika Marijana Kežmana, 8.a razred koji prati @astro.aleks već neko vrijeme na TikToku:

@astro.aleks je vrlo zabavna, otvorena i živahna osoba. Posebna je po tome što na smiješan i zabav način  odgovara na pitanja o astronomiji i svemiru. Meni se najviše sviđa što od nje možemo naučiti jako puno toga, sve od svemira pa do toga kako napraviti sarmu. Definitivno uživam gledati njezin profil!’’

Napisala Ružica Glogović, učiteljica matematike


Osnovna škola Ivana Perkovca Šenkovec