2022-05-05 09:00:31

"AKO KAŽEŠ, GOTOV SI!"

Učenici petih razreda naše škole u utorak 3.5.2022. bili su u Gradskom kazalištu Žar ptica gdje su pogledali poučnu i zanimljivu predstava "Ako kažeš, gotov si!" u režiji Krešimira Dolenčića, nastalu  prema tekstu Dine Vukelić u kojem dramatičarka razotkriva slučajeve sve raširenijeg vršnjačkog nasilja u našim školama i na društvenim mrežama.

 

Predstava uključuje četiri ispovijesti žrtava bullyinga postavljene u okvir pomaknutog realityja pod vodstvom Majstora Ceremonije, utjelovljenja ultimativnog bullyja. Protagonisti su prepoznatljiva lica iz školskih klupa.

Ena je zbog kožne bolesti i poruge kolega prisiljena stalno mijenjati škole. Senzibilni Tomica razbija stereotip o tome da dečki nikad ne plaču.  Bela ljubav i ostvarenje pronalazi u kiši lajkova. Nika mrzi top liste i pribojava se da će završiti na dnu školskog hranidbenog lanca. Školska arena ove predstave satkana je od klikova, lajkova, klipova, emoticona i ekrana kao zrcala u kojemu se ogledavaju izvođači i gledatelji. 

 

“Ako kažeš, gotov si!” upućuje nam, suprotno prijetnji iz naslova, kako je u toj nemilosrdnoj areni pa tako i u kazalištu važno pronaći svoj glas i progovoriti o osjetljivim temama. Jedino se na taj način može stvarati bolje društvo.

 

Predstava ukazuje i na mogućnosti rješavanja tog problema, savjetujući djeci da vjeruju sebi i budu to što jesu. Uz to, ističe se i važnost SOS telefona za djecu i mlade.

Učenici su se u školu vratili prepuni dojmova i razmišljanja o predstavi i problemima iskazanima u njoj.

Natalija Dujaković, uč. hrv.jezika


Osnovna škola Ivana Perkovca Šenkovec