2022-03-31 18:08:15

Posjet učenika osmih razreda Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru

Dana 21.ožujka 2022. učenici osmih razreda OŠ "Ivana Perkovca" posjetili su grad Vukovar te njegove kulturno-povijesne lokacije.
Krenuli smo autobusom oko 4:30 ujutro, a na odredište stigli oko 9:00. Nakon doručka krenuli smo u obilazak.

 

U samom Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, nekadašnjoj vojarni,  vidjeli smo oružje, vozila, medicinsku opremu kojim su raspolagali branitelji. Naš vodič, i sam sudionik obrane Vukovara, putem je objašnjavao sve što je učenike zanimalo.

U obilasku MCDR nas, učenike su se najviše dojmili tenkovi. Nakon završetka razgledavanja imali smo zanimljivo predavanje na temu "Domovinski rat". Tamo smo mnogo toga mogli naučiti ili ponoviti. Posjetili smo memorijalne lokacije - Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata kako bi im odali čast i zahvalili im na iznimnoj borbi i hrabrosti do kraja, položili cvijeće i zapalili svijeće.

 

Obišli smo samu lokaciju masovne grobnice Ovčara i Spomen dom Ovčara. Ondje smo mogli u sredini prostora vidjeti "vječno svijetlo", holografski oblikovana imena smrtno stradalih. Obišli smo i Spomendom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa i Župnu crkvu i franjevački samostan sv. Filipa i Jakova. Razgledavanje smo nastavili nakon ručka. U Gradskom muzeju Vukovar, smještenom u dvorcu Eltz, izloženi su raskošni predmeti od najranije prošlosti do današnjih dana, kojima su se učenici divili. Obilazak muzeja vučedolske kulture bila je posljednja lokacija. Naučili smo o vučedolskoj kulturi i njezinom svjetskom značaju.

 

 

 

Sve nas se najviše dojmio Vukovarski vodotoranj visine 50 metara. Trebalo je mnogo hrabrosti popeti se na vrh, najhrabriji su išli pješice. Sa vrha  smo uživali u prekrasnom pogledu na Vukovar i moćnu rijeku Dunav. Prepoznavali smo mjesta koja smo tog dana posjetili. Na kraju nam je ostalo malo vremena kada smo imali priliku prošetati gradom i uživati u vukovarskoj svakodnevici. Slijedio je i povratak kući.
Putovanje je bilo iznenađujuće ugodno. Zahvaljujemo svima koji su nam omogućili ovo putovanje.

Valentina Stepić, 8. a

 

Proučili su srpske koncentracijske logore "Stajićevo i Bergejci" gdje su promotrili svaki njihov kutak.


Osnovna škola Ivana Perkovca Šenkovec